RONNIE JAMES DIO: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Assyria and Babylon
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΒΥΛΩΝΑ
15 Μαΐου, 2020
Photo of the day 05182020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 18 ΜΑΪΟΥ 2020
18 Μαΐου, 2020

RONNIE JAMES DIO: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

DIO - 1

Ένας μουσικός γίγαντας της μουσικής σύνθεσης και των στίχων δεν μπόρεσε να νικήσει έναν ακόμα δράκο! Ο δράκος αυτός είχε ύπουλες δυνάμεις!

Γράφει ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

DIO - 7Ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Ρόνι Τζέιμς Ντίο (Ronnie James Dio) υπήρξε μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες του χέβι μέταλ, με μεγάλη επιρροή στους μουσικούς του είδους και ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό. Η δυνατή σχεδόν οπερατική φωνή του, η θεατρική παρουσία του στην σκηνή, οι λυρικοί του στίχοι με τις αιώνιες μάχες του καλού και του κακού, άνοιξαν νέους δρόμους στο χέβι μέταλ. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στα συγκροτήματα , «Elf», «Rainbow», «Black Sabbath» (μετά την φυγή του Όζι Οζμπορν), «Dio» και «Heaven & Hell».

Ο Ρόναλντ Τζέιμς Πανταβόνα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1942, στο Πόρτσμουθ της πολιτείας του Νιού Χαμσάιρ. Hταν το μοναδικό παιδί μιας Ιταλικής οικογένειας η οποία διέμεινε εκεί έως την μετακόμισή τους στο Κόρτλαντ της Νέας Υόρκης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι γονείς του τον γαλούχησαν με τις αρχές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, γεγονός το οποίο τον δυσαρεστούσε. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Ντίο, τό δανείστηκε από τον ιταλό μαφιόζο Τζόνι Ντίο.

Τα πρώτα καλλιτεχνικά χρόνια:

Αρχικά, παιδί ακόμα, ο Ντίο ασχολήθηκε με την τρομπέτα, όπως επίσης ηχογράφησε αρκετά τραγούδια με διάφορα μουσικά σχήματα της ροκαμπίλι. Η επίσημη μουσική πορεία του ξεκίνησε ήδη στα γυμνασιακά του χρόνια, όταν το 1957 προσχώρησε, αρχικά ως μπασίστας, στους The Vegas Kings από τη Νέα Υόρκη, οι οποίοι συν αποτελούταν από τους Μπίλι Ντε Γούλφ στο τραγούδι, Νικ Πάντας στην κιθάρα, Τομ Ρότζερς στα ντραμς και Τζακ Μασκί στο σαξόφωνο. Το συγκρότημα σύντομα μετονομάστηκε σε Ronnie and the Rumblers και το 1958, άλλαξε ξανά το όνομά του σε Ronnie and the Redcaps, παράλληλα με αλλαγές στο δυναμικό του. Έτσι, ο Πανταβόνα αντικατέστησε τον Ντε Γουόλφ στη θέση του τραγουδιστή, ο Μασκί αποχώρησε από το σχήμα και ένας καινούργιος κιθαρίστας, ο Ντικ Μπότοφ, προσχώρησε στη σύνθεση. Με αυτήν την καινούργια σύνθεση και όνομα κυκλοφόρησαν δύο σιγκλς: το 1958, το 7 ιντσών “Lover” μέσω της δισκογραφικής εταιρίας Reb Records και το 1961, μέσω της Seneca, το “An Angel Is Missing” (S 178-102, USA). Στην πρώτη πλευρά του “Lover” ακούγεται το ομώνυμο κομμάτι στο οποίο τραγουδάει ακόμη ο Billy DeWolfe, ο προκάτοχος του Πανταβόνα, ενώ η φωνή του τελευταίου μπορεί να ακουστεί ξεκάθαρα στο υπόβαθρο. Η δεύτερη πλευρά φέρει το τραγούδι ‘Conquest’, ορχηστρικό, στο ύφος των Ventures, με τον ίδιο στην τρομπέτα. Το “An Angel Is Missing” παρουσιάζει το ομώνυμο τραγούδι στην πρώτη πλευρά ενώ στη δεύτερη υπάρχει το “What’d I Say”. Και στα δύο τραγουδάει, επίσημα στη θέση του τραγουδιστή πλέον, ο Ντίο ο οποίος έκτοτε υιοθέτησε το παρωνύμιο αυτό ως αναφορά στο μέλος της Ιταλικής μαφίας Τζόνι Ντίο, και το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά επαγγελματικά σ’ αυτή, τη δεύτερη σινγκλ κυκλοφορία του συγκροτήματος. Την ίδια χρονιά, το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του ξανά σε Ronnie Dio and the Prophets. Η συγκεκριμένη σύνθεση διήρκεσε αρκετά και κυκλοφόρησε πλειάδα σινγκλ καθώς και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Κάποιες πηγές αναφέρουν το Ντίο ως τον αποκλειστικό δημιουργό των τραγουδιών σε κάποια εκ των σινγκλ, ισχυρισμούς τους οποίους όμως ο ίδιος έχει διαψεύσει, αναφέροντας ότι η παραγωγική διαδικασία των σινγκλ υπήρξε αποτέλεσμα των μελών του σχήματος.

DIO - 5

Ronnie James Dio and Ritchie Blackmore

Το συγκρότημα των Ronnie Dio and the Prophets διαλύθηκε το 1967, ο Ντίο όμως, μαζί με τον κιθαρίστα τον Νικ Πάντας, δημιούργησαν ένα καινούργιο, με το όνομα Electric Elves το οποίο το 1969 σμίκρυναν σε Elf. Εκείνη την εποχή, με αυτό το σχήμα, άνοιγαν τις συναυλίες των Deep Purple Οι φωνητικές δυνατότητες του Ντίο έτυχαν της προσεκτικής παρατήρησης του κιθαρίστα των Deep Purple, Ρίτσι Μπλάκμορ και όταν εκείνος αποχώρησε από τους τελευταίους, προσέλαβε το Ντίο και άλλα μέλη των Ελφ, σχηματίζοντας τους Rainbow. Το σχήμα αυτό θα κυκλοφορήσει το 1975 τον πρώτο δίσκο του, “Ritchie Blackmore’s Rainbow”. Ο Ντίο ηχογράφησε τρεις ακόμη δίσκους με τους Rainbow και έπειτα αποχώρησε λόγω μουσικών διαφορών με τον Ρίτσι Μπλάκμορ ο οποίος απέβλεπε την πορεία της μπάντας προς εμπορικότερες κατευθύνσεις.

Το 1974, Ο Ντίο εμφανίστηκε ερμηνευτικά στο βρετανικό single “Love is All”, από το άλμπουμ του μπασίστα των Deep Purple Ρότζερ Γκλόβερ, “The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast” όπως επίσης συνεισέφερε φωνητικά σε άλλα δύο τραγούδια, στα “Homeward” και “Sitting in a Dream”. Στον ίδιο δίσκο επίσης εμφανίζονται δύο καλλιτέχνες που έχουν και αυτοί κατά καιρούς συμμετάσχει στη σύνθεση των Deep Purple, οι Γκλεν Χιουζ και Ντέιβιντ Κόβερντεϊλ.

Η εποχή με τους Black Sabbath:

ο 1979, έπειτα από την αποχώρηση του από τους Rainbow, ο Ντίο προσχωρεί στους Black Sabbath αντικαθιστώντας τον Όζι Όζμπορν. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον επιτυχημένο εμπορικά δίσκο Heaven and Hell, με τον οποίο επανέκαμψε την καλλιτεχνική του πορεία. Είναι η περίοδος της συμμετοχής του στους Black Sabbath που ο Ντίο έκανε δημοφιλή ανά τους οπαδούς της metal μουσικής τη χειρονομία “devil’s horns”. Ο ίδιος αναφέρει ότι η γιαγιά τους συνήθιζε να χρησιμοποιεί αυτή τη χειρονομία για να αποδιώξει το “κακό μάτι”, δεισιδαιμονία αρκετά διαδεδομένη σε προληπτικούς γηραιότερους της Νότιας Ιταλίας. Τα “κέρατα” (horns) φέρονται να χρησιμοποιούνται τόσο για να τρομάξουν όσο και για να μεταβιβάσουν το “κακό μάτι” σε κάποιον. Ο Ντίο δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτή τη χειρονομία καθώς το συγκρότημα των Coven προέβη σ’ αυτήν την πρακτική τόσο στη δισκογραφική της πορεία όσο και στη συναυλιακή της δραστηριότητα, ήδη από το 1968. Οι Parliament-Funkadelic, επίσης έχουν πράξει ομοίως όμως φαίνεται σε πολλές προωθητικές φωτογραφήσεις τους, εικαστικό περιεχόμενο των δίσκων τους, όσο και σε συναυλίες τους στη δεκαετία του ’70. Το 1992, ο Ντίο επιστρέφει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στους Black Sabbath για τις ανάγκες της ηχογράφησης του δίσκου τους Dehumanizer ο οποίος συμπεριλήφθηκε στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου και έφτασε στην 44η θέση του Billboard.

DIO - 8

Ronnie James Dio with Tony Iommi (Black Sabbath)

To 1980, ο Ντίο ερμήνευσε στα τραγούδια “To Live for the King” και “Mask of the Great Deceiver” στον προσωπικό δίσκο του Κέρρυ Λίβγκρεν “Seeds of Change”. Η συμμετοχή του αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τους χριστιανούς οπαδούς του Λίβγκρεν, καθώς ο ίδιος όπως και οι συνεργάτες του, Black Sabbath, θεωρούταν “σατανικοί” από πολλούς χριστιανούς. Ο Ντίο ανέφερε επ’ αυτού ότι δεν θεωρούσε τον συγκεκριμένο δίσκο ως “Χριστιανικό” και ότι η συμμετοχή του αποτελούσε προσωπική χάρη στον Λίβγκρεν.

Το 1982 , η μίξη του ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου των Black Sabbath, Live Evil, οδήγησε το Ντίο και το ντράμερ Βίνι Άπις στην αποχώρηση τους από τις τάξεις του συγκροτήματος και στη δημιουργία ενός καινούργιου που θα έφερε το όνομα του τραγουδιστή.

Dio και νέοι ορίζοντες:

DIO - 2Το 1982, ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο μαζί με τους Βίνι Άπις στα τύμπανα, τον κιθαρίστα Βίβιαν Κάμπελ και τον πρώην μπασίστα των Rainbow, Τζίμι Μπέην, ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ, “Holy Diver”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου του 1983 γνωρίζοντας αρκετά μεγάλη επιτυχία, αφού ανέβηκε στο # 13 των βρετανικών τσαρτ και βραβεύθηκε ως πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δίσκος περιείχε δύο σινγκλ τα οποία γνώρισαν επιτυχία, τα “Rainbow in the Dark” και “Holy Diver”. Για την περιοδεία που ακολούθησε, ο Ντίο προσέλαβε στα πλήκτρα των Κλωντ Σνελ.

Τον Ιούλιο του 1984, ακολούθησε το δεύτερο τους άλμπουμ “The Last in Line” ανεβαίνοντας στο # 4 των βρετανικών τσαρτ με την ώθηση που του έδωσαν τα Top-40 σινγκλ “We Rock” και “Mystery”. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Κολοράντο και η παραγωγή του έγινε από το Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Ακολούθησε μία μεγάλη περιοδεία και το “The Last in Line” έγινε το δεύτερο πλατινένιο άλμπουμ των Dio, ενώ βραβεύθηκε ως ασημένιο στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις 15 Αυγούστου 1985, κυκλοφόρησαν το ηχογραφημένο στο Λος Άντζελες, “Sacred Heart”, ανεβαίνοντας και πάλι στο # 4 στη Μεγάλη Βρετανία ενώ ο δίσκος έγινε χρυσός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά η διάρκεια της περιοδείας, στη σκηνή εμφανιζόταν ένας μηχανικός δράκος, τον οποίο το συγκρότημα είχε ονομάσει Ντένζιλ, και αρκετά εφέ με λέιζερ. Μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, αποχώρησε από το συγκρότημα ο κιθαρίστας Βίβιαν Κάμπελ για να αντικατασταθεί από τον Γκρεγκ Γκόλντι.

Ηχογραφήσεις από την περιοδεία του “Sacred Heart” κυκλοφόρησαν στο EP “Intermission” τον Ιούνιο του 1986 ανεβαίνοντας στο # 22 των βρετανικών τσαρτ. Αυτή ήταν και η τελευταία κυκλοφορία του συγκροτήματος στην οποία συμμετείχε ο Κάμπελ. Το πρώτο άλμπουμ των Dio με τον Γκόλντι στην κιθάρα ήταν το “Dream Evil” του 1987, με μικρότερη εμπορική επιτυχία από τα προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος αφού ήταν ο πρώτος δίσκος τους ο οποίος δεν έγινε χρυσός ή πλατινένιος.
Μετά την περιοδεία για την προώθηση του “Dream Evil” ο Γκόλντι αποχώρησε για να ακολουθήσει σόλο καριέρα και αντικαταστάθηκε τον Ιούνιο του 1989 από τον 18χρονο Ρόουαν Ρόμπερτσον. Ταυτόχρονα, αποχώρησαν από το συγκρότημα ο Μπέην, ο Άπις και ο Σνελ.

Νέα μέλη του συγκροτήματος ήταν ο μπασίστας Τέντι Κουκ, ο πρώην κιμπορντίστας του Yngwie Malmsteen, Γιενς Γιόχανσον και ο πρώην ντράμερ των AC/DC, Σάιμον Ράιτ. Με τη νέα σύνθεση κυκλοφόρησαν το “Lock Up the Wolves” το Μάιο του 1990, το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο μπήκε στα βρετανικά τσαρτ, φτάνοντας στο # 28, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το σινγκλ “Hey Angel” κατάφερε να μπει στα πρώτα εκατό τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, ο Ντίο εντάχθηκε και πάλι στους Black Sabbath, κυκλοφορώντας μαζί τους το δίσκο “Dehumanizer”.
Ο Ντίο αποχώρησε και πάλι από τους Black Sabbath κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, σχηματίζοντας και πάλι τους Dio, με τον Βίνι Άπις στα τύμπανα, τον κιθαρίστα Τρέισι Τζι, τον κιμπορντίστα Σκοτ Γουόρεν και τον μπασίστα Τζεφ Πίλσον κυκλοφορώντας τα “Strange Highways” (1993) και “Angry Machines” (1996), αλλά και το ζωντανά ηχογραφημένο “Inferno: Last in Live” (1998), με νέα προσθήκη τον μπασίστα Λάρι Ντένισον.
Το μάνατζμεντ του συγκροτήματος, απογοητευμένο από τις πολύ χαμηλές πωλήσεις των δίσκων ζήτησε από τον Ντίο μία επιστροφή στον ήχο της προηγούμενης δεκαετίας, για τον οποίο είχαν γίνει διάσημοι, αφού στις τελευταίες αυτές κυκλοφορίες είχε παραμεριστεί η επική θεματολογία, με τους στίχους να αναφέρονται περισσότερο σε φουτουριστικά θέματα. Το 1999, επέστρεψε στους Dio ο κιθαρίστας Γκρεγκ Γκόλντι αντικαθιστώντας τον Τρέισι Τζι.

DIO - 4

Το Μάρτιο του 2000, κυκλοφόρησαν το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “Magica” ανεβαίνοντας στο Top-40 αρκετών ευρωπαϊκών τσαρτ. Το νέο άλμπουμ σηματοδότησε την επιστροφή και των Τζίμι Μπέην και Σάιμον Ράιτ αλλά και την επιστροφή του συγκροτήματος στον επικό ήχο με τα πλήκτρα να κάνουν ακόμη πιο έντονη την ατμόσφαιρα του δίσκου, ο οποίος είχε μία κοινή ιστορία γύρω από την οποία περιστρεφόταν οι στίχοι του. Κατά την περιοδεία για την προώθηση του “Magica” ο Γκόλντι αποχώρησε λόγω διαφωνιών που είχε με τον Ντίο και τον Μπέην και αντικαταστάθηκε από τον Νταγκ Όλντρικ, τον Ιανουάριο του 2002.
Με τη νέα προσθήκη στη σύνθεση τους, κυκλοφόρησαν το Μάιο του 2002 το δίσκο “Killing the Dragon”, μπαίνοντας για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια στο Billboard Top-200. Την επόμενη χρονιά, αποχώρησε ο Όλντρικ και ο Μπέην, για να αντικατασταθούν από τον Γκόλντι και τον μπασίστα Τζεφ Πίλσον, αντίστοιχα.

Στις 30 Αυγούστου 2004, οι Dio κυκλοφόρησαν το δέκατο στούντιο δίσκο τους, “Master of the Moon”, για την περιοδεία του οποίου το μπάσο ανέλαβε ο Ρούντι Σάρζο, πρώην μέλος των Whitesnake και του συγκροτήματος του Ozzy Osbourne. Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο “Evil or Divine – Live in New York City”, ενώ το φθινόπωρο του 2005 το συγκρότημα περιόδευσε παίζοντας στο πρώτο μισό των συναυλιών ένα σετ με τα καλύτερα τους κομμάτια και στο δεύτερο μισό όλο το δίσκο “Holy Diver” του 1983. Τον Απρίλιο του 2006, ηχογραφήσεις αυτής της περιοδείας κυκλοφόρησαν με τον τίτλο “Holy Diver – Live”.

Ο Ντίο είχε εμφανισθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα την δεκαετία του 2000 (2003, 2005, 2007, 2009) και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εγχώριων χεβιμεταλάδων και όχι μόνο. Η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του ελληνικού κοινού έγινε στις 4 Νοεμβρίου 1993 στο ιστορικό ροκ κλαμπ της Αθήνας «ΡΟΔΟΝ».

Η προσωπική του ζωή:

Ο Ντίο παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, Λορέτα Μπεράρντι (γεν. 1941), κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του ’60. Υιοθέτησαν έναν υιό, τον Νταν Πανταβόνα (γεν. Ιούλιο 1968), ο οποίος εργάζεται στο Μπίνχαμτον, ως μετεωρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης.

DIO - 6

Ronnie james and Wendy Dio

Έπειτα από το διαζύγιό του με την Μπεράρντι, ο Ντίο παντρεύτηκε την Γουέντι Γκαλαξιόλα (γεν. 1947), η οποία ήταν και μάνατζερ του. Κατά τη δεκαετία του ’80, συνεργαζόταν με συγκροτήματα από το Λος Άντζελες όπως οι Rough Cutt και οι Hellion. Ήταν επίσης η πρόεδρος του ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου οργανισμού “Children of the Night”, που ως έργο έχει τη διάσωση των ανήλικων Αμερικάνων και Αμερικανίδων από την πορνεία. Ο Ντίο διατήρησε το γάμο του με την Γκαλαξιόλα έως και το τέλος της ζωής του.

DIO - 9

Geezer and Gloria Butler with Ronnie James and Wendy Dio

Σπουδές και διακρίσεις

Ο Ντίο αποφοίτησε από το τοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Κόρτλαντ το 1960. Αρκετά αργότερα, το 2004, εισήχθη τιμητικά στο Hall of Fame της σχολής.[9]. Επίσης, στις 15 Νοεμβρίου του 1988 τιμήθηκε από την πολιτεία του Κόρτλαντ με την ονοματοδοσία μιας οδού η οποία φέρει έκτοτε το όνομά του, η Dio Way. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής τους στο Darien Lake Performing Arts Center στο Ντάριεν, κοντά στο Μπαφαλο της Νέας Υόρκης στις 18 Σεπτεμβρίου το 2007, ο Ντίο αποκάλυψε ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα αρχεία του ιδρύματος, αναφέροντας τη συμμετοχή του Ντίο κατά τα έτη 1960-1961, χωρίς την τελική αποφοίτηση του. Κατά τον πρώτο έτος της φοίτησής του εκεί, σχημάτισε ένα από τα πρώτα συγκροτήματά του.[12] Παράλληλα, του είχε προταθεί υποτροφία στο Juilliard School of Music την οποία δεν αποδέχτηκε λόγω του ενδιαφέροντός του για τη Ροκ μουσική. Πέραν του γεγονότος της αναγνώρισης του Ντίο για τη δυναμική φωνή του, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε παρακολούθησε την οποιαδήποτε ωδική εκπαίδευση.[5] Απέδωσε την τραγουδιστική του ικανότητά στη σωστή αναπνευστική τεχνική που έμαθε παίζοντας γαλλικό κόρνο ως παιδί. Στις 17 Ιανουαρίου του 2007, ο Ντίο εισήχθη στο Rock Walk of Fame του Guitar Center στην Sunset Boulevard του Hollywood.

DIO - 3

Προς την αθανασία:

Προς τα τέλη του 2008 και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου του 2009, με την παρακάτω ανακοίνωση, η σύζυγός του Γουέντι δημοσίευσε ότι διαγνώστηκε στον Ντίο καρκίνος του στομάχου:

Διαγνώστηκαν στον Ronnie, τα πρώτα στάδια του καρκίνου του στομάχου. Ξεκινάμε αμέσως θεραπεία στην Mayo Clinic. Αφού σκοτώσει κι αυτό το δράκο ο Ronnie θα επιστρέψει στη σκηνή, εκεί που ανήκει κάνοντας αυτό που αγαπάει περισσότερο, να εμφανίζεται για τους οπαδούς του. Ζήτω το ροκ εντ ρολ, ζήτω ο Ronnie James Dio. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους φίλους και οπαδούς σε όλο τον κόσμο για τις ευγενικές ευχές τους. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει πραγματικά στην βελτίωση της κατάστασής του.

Δεν μπόρεσε όμως να το καταπολεμήσει με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 7:45 π.μ. στις 16 Μαΐου του 2010 παραδίδοντας μια καλλιτεχνική κληρονομιά έξι δεκαετιών, από το 1957 έως το 2010 μένοντας γνωστός ως μια από τις δυναμικότερες και μοναδικές φωνές στη ροκ και χέβι μέταλ μουσική.

Σήμερα, η καρδιά μου έσπασε. Ο Ronnie έφυγε στις 7:45am στις 16 Μαΐου. Αρκετοί φίλοι και η οικογένειά του τον αποχαιρέτησαν προσωπικά πρωτού εκείνος φύγει εν ειρήνη. Ο Ronnie γνώριζε πόσο πολύ αγαπήθηκε από όλους τους. Εκτιμούμε την αγάπη και την υποστήριξη που μας δώσατε. Σας παρακαλούμε, δώστε μας λίγες μέρες ησυχίας για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτήν την τρομερή απώλεια. Να ξέρετε ότι σας αγαπούσε όλους και ότι η μουσική του θα ζει για πάντα. — Wendy Dio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *