ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΕΡ ΦΟΝ ΕΣ

Rena Vlahopoulou - 1
ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
29 Ιουλίου, 2020
James Charles Marshall - 5
Ο ΜΑΡΣΑΛ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ
29 Ιουλίου, 2020

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΕΡ ΦΟΝ ΕΣ

Peter von Hess - 1

The Entry of King Othon of Greece in Athens

Ο Γερμανός ζωγράφος Πέτερ φον Ες είναι γνωστός για τα έργα του, που αναπαριστούν σκηνές από τους Ναπολεόντιους Πολέμους και την Ελληνική Επανάσταση.

Peter von Hess - 14

Peter von Hess

Οι πίνακές του «Η μάχη του Αρσί» (1817) και «Ο καταυλισμός του αυστριακού στρατού (1823) θεωρούνται από την κριτική ως οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Ο Πέτερ φον Ες (Peter von Hess) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1792 στο Ντίσελντορφ της τότε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του Έρνστ Ες που ήταν χαλκογράφος και το 1806 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Βίλχελμ φον Κόμπελ.

Κατά την διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων υπηρέτησε την θητεία του στο επιτελείο του στρατηγού Καρλ Φίλιπ φον Βρέντε, ο οποίος ηγείτο των δυνάμεων της Βαυαρίας στον συμμαχικό στρατό κατά του Ναπολέοντα. Εκτός από την πολεμική εμπειρία που αποκόμισε, δημιούργησε πλήθος σκίτσων τα οποία αποτέλεσαν την βάση για τις μετέπειτα ελαιογραφίες του. Το 1818, επισκέφθηκε την Ιταλία, όπου ζωγράφισε πίνακες με τοπία και σκηνές από την ιταλική ζωή και παρέμεινε για λίγο στην Νάπολι μαζί με μια ομάδα Βαυαρών καλλιτεχνών.

Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, που ήταν θαυμαστής του έργου του, τού ανέθεσε την αποστολή να συνοδεύσει τον γιο του Όθωνα στην Ελλάδα και να απαθανατίσει τα σημαντικότερα γεγονότα από την άφιξή του, καθώς και σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση.

Πράγματι ο Ες ακολούθησε τον πρώτο βασιλιά του ελληνικού κράτους και ζωγράφισε την υποδοχή του στο Ναύπλιο και την Αθήνα. Έμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και μελέτησε τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα τής Επανάστασης, τα τρόπαια των μαχών, τα ερείπια, γνώρισε προσωπικά τους ήρωες της Παλιγγενεσίας και ζωγράφισε πίνακες που συγκινούν για την αλήθεια τους.

Μετά την επάνοδό του στο Μόναχο, ο Ες διακόσμησε με τοιχογραφίες την Στοά που ανήγειρε ο Λουδοβίκος με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση. Όταν, αργότερα κατέβηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, διακόσμησε με αντίγραφα αυτών των παραστάσεων την κεντρική αίθουσα των ανακτόρων του Όθωνα (σημερινό κτίριο της Βουλής). Τα έργα όμως αυτά καταστράφηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά της 24ης Δεκεμβρίου 1909 και αυτά που απέμειναν αφαιρέθηκαν κατά τη διαρρύθμιση τών ανακτόρων.

Το 1839, ο Ες κλήθηκε από τον τσάρο Νικόλαο Α να διακοσμήσει τα Χειμερινά Ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη, με θέματα από την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ρωσία το 1812.

Κατά την διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με πολλά βραβεία και με τίτλο ευγενείας, εξ ου και το «φον» πριν από το επώνυμό του.

Ο Πέτερ φον Ες πέθανε στις 4 Απριλίου 1871 στο Μόναχο, σε ηλικία 78 ετών. Την καλλιτεχνική του διαδρομή ακολούθησαν οι δυο γιοί του Μαξ και Όιχεν.

Πολλοί από τους πίνακές του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Μονάχου. Αντίγραφα των πινάκων του με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Τα φιλοτέχνησε επί τόπου ο ζωγράφος Νικόλαος Φερεκύδης, το 1900, με εντολή του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Στέφανου Στρέιτ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικοί ακόμα τίτλοι  από τα έργα του:

Στην Στοά του κήπου του Λουδοβίκου στο Μόναχο:

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ενώ ορκίζεται Φιλικός
Ο ηρωικός αγώνας του Θανάση Καρπενησιώτη
Ο Πετρόμπεης ξεσηκώνει την Μεσσηνία
Ο Καραϊσκάκης στη μάχη της Αράχοβας
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Ο αποχαιρετισμός του αγωνιστή
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εν κύκλω πολεμιστών παρα το Άργος.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Ελευθερίας
Ο Αναγνωσταράς ορμών εις έφοδον
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αφού επυρπόλησεν την τουρκική ναυαρχίδα εν Χίω
Ιάκωβος Τομπάζης
Η νίκη της Αράχωβας (Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έφιππος)
Ο αποχαιρετισμός του Αθανασίου Διάκου
Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάσσων την μονήν του Σέκκου
Η μάχη της Ακράτας
Η άφιξη του βασιλιά Όθωνος εις Ναύπλιον (1833)

Μετά το 1839, όλοι στην Πινακοθήκη Ερμιτάζ στην Πετρούπολη:

Η Μάχη στο Tarutino
Μάχη του Valutinom (Βουνού)
Μάχη του Yaroslavtsev
Υποχώρηση της γαλλικής στρατιάς κατα μήκος του ποταμού Μπερεζίνα (Berezina), 17 Νοεμβρίου 1812

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *