ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ: Η λογοτεχνική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Lynyrd Skynyrd - 1
Ο ΡΟΚ ΥΜΝΟΣ Sweet Home Alabama
27 Ιουλίου, 2020
Bugs_Bunny - 1
Ο ΑΛΑΝΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗΣ ΛΑΓΟΣ ΜΠΑΓΚΣ ΜΠΑΝΙ
27 Ιουλίου, 2020

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ: Η λογοτεχνική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Panagiotis Ampatzis - 2

Ο Παναγιώτης Αμπατζής ήταν μεταφραστής, συγγραφέας, εκδότης και μουσικός, που έζησε κι έδρασε στην Κωνσταντινούπολη. Με τις μεταφράσεις έργων Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων αποτέλεσε τη σημαντικότερη λογοτεχνική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Παναγιώτης Αμπατζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1922. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Μετέφρασε πάνω από 50 βιβλία ελλήνων δημιουργών (Νικηφόρος Βρεττάκος, Διδώ Σωτηρίου, Αντώνης Σαμαράκης, Νίκος Σβορώνος, Νίκος Θέμελης, Τάσος Λειβαδίτης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Ψαθάς, Μενέλαος Λουντέμης, Γρηγόριος Ξενόπουλος κ.ά) στα τουρκικά, καθώς και τούρκων συγγραφέων στα ελληνικά (Γιασάρ Κεμάλ, Αζίζ Νεσίν, Ορχάν Παμούκ, Σαμπαχατίν Αλί, Ριφάτ Ιλγκάζ, Ντεμιρτάς Τζεϊχούν, Κεμάλ Αναντόλ, Ναζίμ Χικμέτ και Γιλντιρίμ Κεσκίν).

Panagiotis Ampatzis - 1

Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας βιόλα στη Συμφωνική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης και αργότερα εντάχθηκε στην ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής της Κωνσταντινούπολης. Διετέλεσε, επίσης, γενικός γραμματέας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κωνσταντινούπολης.

Την περίοδο 1954-1962 εξέδωσε το τελευταίο ελληνικό λογοτεχνικό περιοδικό της Κωνσταντινούπολης «Πυρσός» και τη διετία 1998-1999 επανεξέδωσε τον «Πυρσό» ως εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα. Από το 1962 εξέδιδε το αρχαιότερο στην Τουρκία περιοδικό κλασικής μουσικής με τίτλο «Orkestra». Το 1964 γύρισε – ως παραγωγός – στην Κωνσταντινούπολη την ταινία μεγάλου μήκους «Έλα να συμφιλιωθούμε».

Υπήρξε στέλεχος του Μαρξιστικού Λενινιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργαζομένων και Αγροτών Τουρκίας.

Ο Παναγιώτης Αμπατζής απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 93 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.