Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ

anthos toy gialoy
ΆΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ
24 Δεκεμβρίου, 2020
Silent night - 1
“ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ”… Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
24 Δεκεμβρίου, 2020

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ

Misa del Gallo

Έτσι ονομάζεται η Λειτουργία των Χριστουγέννων στις ισπανόφωνες χώρες, που τελείται τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου (Missa Del Gallo).

Η ονομασία ενδέχεται να οφείλεται σε μια παράδοση που αναφέρει ότι ένας κόκορας ήταν ο πρώτος μάρτυρας της γέννησης του Ιησού και με το λάλημά του διέδωσε το χαρμόσυνο γεγονός.

Πιο πιστευτή είναι η εκδοχή, που αναφέρει ότι ο Πάπας Σίξτος Γ’ (432-440), εμπνευσμένος από την αγρυπνία που γινόταν στη Βηθλεέμ, αποφάσισε η λειτουργία των Χριστουγέννων να τελείται μετά το λάλημα του κόκορα. Για την ακριβή ώρα υπάρχουν διχογνωμίες, καθώς οι αρχαίοι Ρωμαίοι το τοποθετούσαν στην αρχή της ημέρας.

Στην Ισπανία, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ανάβεται σε κάθε σπίτι ένα φαναράκι και στη συνέχεια τα μέλη της οικογένειας μεταβαίνουν στην εκκλησία για τη Λειτουργία των Χριστουγέννων. Στη Βολιβία, μετά τη Λειτουργία του Κόκορα ακολουθεί γλέντι, με τους πιστούς να τρώνε στιφάδο κοτόπουλο με φασόλια, κακαρότα και πατάτες (picana del pollo στα ισπανικά). Στις Φιλιππίνες, αμέσως μετά τη λειτουργία οι ντόπιοι τρώνε γλυκά και κυρίως διάφορα κέικ από ρύζι και σοκολάτες, ενώ στο Πουέρτο Ρίκο τραγουδάνε χριστουγεννιάτικα άσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.