Ο “ΆΝΟΣΤΟΣ” ΜΕΛΑΝΑΣ ΖΩΜΟΣ

Mikres Ekplikseis
“ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ” ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
16 Σεπτεμβρίου, 2020
victor jara - 1
ΒΙΚΤΩΡ ΧΑΡΑ: ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
17 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο “ΆΝΟΣΤΟΣ” ΜΕΛΑΝΑΣ ΖΩΜΟΣ

Melanas Zomos - 1

Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος μίσθωσε ένα Σπαρτιάτη μάγειρα και τον διέταξε να του φτιάξει τον περίφημο μέλανα ζωμό.

Ο Διονύσιος Α΄ ο Πρεσβύτερος, γιος του Ερμοκράτη (431 π.Χ. ή 430 π.Χ. – 367 π.Χ.) ήταν τύραννος των Συρακουσών. Κατέκτησε πολλές πόλεις στην Σικελία και προσπάθησε να περιορίσει την Καρχηδόνα να εξαπλωθεί στο νησί. Οι αρχαίοι συγγραφείς τον είχαν σαν το χειρότερο παράδειγμα αυταρχικού και εκδικητικού δεσπότη. Ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν δημόσιος υπάλληλος στις Συρακούσες. Όταν ξεκίνησαν οι πόλεμοι με την Καρχηδόνα (409 π.Χ.) είχε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες και διορίστηκε αρχιστράτηγος (406 π.Χ.), την επόμενη χρονιά κατέλαβε την εξουσία και ανακηρύχτηκε τύραννος. Παντρεύτηκε ταυτόχρονα δύο γυναίκες ː την Αριστομάχη με την οποία απέκτησε μια κόρη την Αρετή και την Δωρίς από τους Λοκρούς, γιος τους ο μετέπειτα τύραννος Διονύσιος ο Νεότερος.

Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος λοιπόν, μίσθωσε ένα Σπαρτιάτη μάγειρα και τον διέταξε να του φτιάξει τον περίφημο μέλανα ζωμό.

Ο Διονύσιος το δοκίμασε, αλλά δεν του άρεσε.

– Για να σου φανεί νόστιμο, του είπε ο μάγειρας, θα πρέπει προηγουμένως να κάνεις όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις, να ιδρώσεις και να κολυμπήσεις πέντε ώρες στον Ευρώτα και κατόπιν δοκίμασε και θα δεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.