ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΑΣ ΠΑΠΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΜΙΑ

Vivien Leigh Actress
Η ΠΙΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ HOLYWOOD
6 Νοεμβρίου, 2019
Λόλα Φλόρες - Ισπανίδα Χορεύτρια και Τραγουδίστρια
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ
6 Νοεμβρίου, 2019

ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΑΣ ΠΑΠΑΚΙ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΜΙΑ

Μαρία Ιορδανίδου - Συγγραφέας

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της συγγραφέως της “Λωξάντρας” Μαρίας Ιορδανίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 6 Νοεμβρίου 1989, που στα πρώτα έργα της οι κριτικοί την αγνόησαν.

Η Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν κόρη του μηχανικού του εμπορικού ναυτικού της Αγγλίας Νικολάου Κριεζή και της Ευφροσύνης Μάγκου.

Από το 1901 ως το 1909 έζησε με τους γονείς της στην Αθήνα, μετά το χωρισμό τους όμως η Μαρία επέστρεψε στη γενέτειρα και γράφτηκε στο εκεί αμερικανικό κολέγιο. Από το 1914 ως το 1919 έζησε εγκλωβισμένη από το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τις ταραχές της ρωσικής επανάστασης κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε συγγενείς της στη Ρωσία – στη Μαριούπολη του Καυκάσου.

Μαρία Ιορδανίδου - Συγγραφέας

Κατάφερε να επιβιώσει μόνη παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σε ρωσικό γυμνάσιο. Το 1919 επέστρεψε στην Πόλη και εργάστηκε σε αμερικανική εμπορική εταιρεία. Το 1920 πήρε μετάθεση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους, έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Αιγύπτου και το 1923 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Ιορδάνη Ιορδανίδη.

Μετά το γάμο της εγκαταστάθηκε με το σύζυγο και τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1931 χώρισε από τον Ιορδανίδη, με τον οποίο είχε στο μεταξύ αποκτήσει δυο παιδιά. Το 1939 απολύθηκε από την πρεσβεία και ξανάρχισε να ασχολείται με τα μαθήματα ξένων γλωσσών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καταστράφηκε το σπίτι της και η ίδια διώχτηκε και κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα.

Συνεργάστηκε με το περιοδικό έντυπο του Κ.Κ.Ε. “Μόρφωση” ως μεταφράστρια. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία εξήντα πέντε χρόνων με την έκδοση του μυθιστορήματος Λωξάντρα. Τιμήθηκε για το έργο της με το Χρυσό Σταυρό και το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης (1978).

Για να κερδίζει, λέει, περισσότερα χρήματα, όπως ο Θεόδωρος. Μπρε, τι θα τα κάνει τα περισσότερα χρήματα; Παραπάνω απ’ ό,τι τρώει μπορεί να φάει; Τις εστί πλούσιος, μπρε; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος.

― Μαρία Ιορδανίδου “Λωξάντρα”

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ:

Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Η Μαρία Ιορδανίδου ανήκει στους Έλληνες πεζογράφους της μεσοπολεμικής περιόδου, ειδικότερα στους λογοτέχνες εκείνους που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό – έργα της με κύριο παράδειγμα τη Λωξάντρα μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση – και αγνοήθηκαν από την κριτική.

Μαρία Ιορδανίδου - Συγγραφέας

Βασικά χαρακτηριστικά του έργου της είναι το αυτοβιογραφικό στοιχείο που κυριαρχεί ολοένα και εντονότερα κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής διαδρομής της, η αμέλειά της για μια συστηματική κατανομή του αφηγηματικού υλικού της και η αμεσότητα, ακρίβεια και φυσικότητα του λόγου της.

ΔΕΙΤΕ:

Από το αρχείο της ΕΡΤ και της εκπομπής ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ το αφιέρωμα στη Μαρία Ιορδανίδου.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ:
  • Λωξάντρα. Αθήνα, έκδοση της συγγραφέως, 1963.
  • Διακοπές στον Καύκασο. Αθήνα, έκδοση της συγγραφέως, 1965.
  • Σαν τα τρελά πουλιά. Αθήνα, Εστία, 1978.
  • Στου κύκλου τα γυρίσματα. Αθήνα, Εστία, 1979.
  • Η αυλή μας. Αθήνα, Εστία, 1981.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.