Ο ΘΡYΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑIΔΗΣ ΓΚΟΝΤΑΙΒΑ

ston xoro ton 9 mouson
ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΩΝ
29 Μαΐου, 2020
Photo of the day 06012020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 01 IOYNIOY 2020
1 Ιουνίου, 2020

Ο ΘΡYΛΟΣ ΤΗΣ ΛΑIΔΗΣ ΓΚΟΝΤΑΙΒΑ

Lady Godiva - 1

Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ήταν η όμορφη σύζυγος του Κόμη Λίοφρικ Γ’ του Κόβεντρι, που -προκειμένου να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι- ίππευσε γυμνή στους δρόμους της πόλης.

Επί των ημερών του Κόμη Λίοφρικ Γ’, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επανειλημμένως, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονής της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, αν θα ίππευε γυμνή στους δρόμους της πόλης.

Collier, John, 1850-1934; Godiva

Collier, John; Godiva; Herbert Art Gallery & Museum; http://www.artuk.org/artworks/godiva-55279

Η Γκοντάιβα πήρε τα λόγια του τοις μετρητοίς κι αφού έβγαλε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, διέσχισε την πόλη με το άλογό της, σκεπάζοντας το σώμα της μόνο με τα μακριά μαλλιά της. Σύμφωνα πάντα με το θρύλο, ένας ράφτης αγνόησε το διάταγμα και άνοιξε μια τρύπα στο παραθυρόφυλλό του, για να δει τη λαίδη γυμνή. Λέγεται ότι η τιμωρία του ήταν να τυφλωθεί. Η Γκοντάιβα, πάντως, πέτυχε το σκοπό της, αφού ο κόμης κράτησε το λόγο του και κατάργησε την εξαντλητική φορολογία.

Lady Godiva Salutes the Lord

LADY GODIVA SALUTES THE LORD
Conceptual Design: Mandi Lynn
Model: Bailey McCormack
Steed: Florian
Horse Trainer: Jane Lenaghan
Photography / Post Production : Mandi Lynn

Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Για τη Λαίδη Γκοντάιβα γράφτηκαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια, όπως το Lady Godiva’s Operation (1968) των Velvet Underground και το Lady Godiva (1967) των Peter and Gordon, ενώ αναφορά σ’ αυτήν υπάρχει και στο τραγούδι Don’t Stop Me Now (1978) των Queen.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *