Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΝΟΥ (2020)

Joe Cocker - 1
ΤΖΟ ΚΟΚΕΡ: Η ΛΕΥΚΗ ΣΟΟΥΛ ΦΩΝΗ
22 Δεκεμβρίου, 2020
Beethoven - Symphony No. 5
Η ΠΕΜΠΤΗ (5η) ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ
22 Δεκεμβρίου, 2020

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΝΟΥ (2020)

jupiter saturn conjunction

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι δυο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο (jupiter saturn conjunction) που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, γνωστό και ως «Αστέρι της Βηθλεέμ» (λόγω των υποθέσεων ότι μπορεί να ήταν το αστέρι που οδήγησε του Μάγους στον νεογέννητο Χριστό), θα συμβεί για πρώτη φορά στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα. Θα είναι ορατό απ’ όλο τον κόσμο, αρκεί ο ουρανός να μην έχει σύννεφα. Θα πρέπει όμως να βιαστούμε, λένε οι αστρονόμοι, γιατί ο Δίας και ο Κρόνος δύουν 2,5 ώρες μετά τη δύση του Ηλίου.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών, όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη, είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε περίπου20 χρόνια. Όμως, η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή ο Δίας και ο Κρόνος θα έλθουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Εκείνο το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

Το επόμενο συναπάντημα του Δία με τον Κρόνο θα συμβεί τον Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό το αστρονομικό φαινόμενο δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.