Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΒΕΝ (John Venn)

Twist
ΧΟΡΕΨΕ ΤΟΥΙΣΤ… Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ
4 Αυγούστου, 2020
Peter O’ Toole - 1
ΠΙΤΕΡ Ο’ ΤΟΥΛ: ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ
4 Αυγούστου, 2020

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΒΕΝ (John Venn)

john venn - 1

Βρετανός λογικός φιλόσοφος και άνθρωπος των γραμμάτων.

John Venn - 2Ο Τζον Βεν (John Venn) γεννήθηκε στο Κίνγκστον του Γιορκσάιρ στις 4 Αυγούστου 1834. Το 1857 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με δίπλωμα μαθηματικού και δύο χρόνια αργότερα, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, χειροτονήθηκε ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Δίδαξε λογική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συνέγραψε τα έργα: «The Logic of Chance» («Η Λογική του Τυχαίου», 1866), «Symbolic Logic» («Συμβολική Λογική», 1881) και «The Principles of Empirical Logic» («Οι Αρχές της Εμπειρικής Λογικής», 1889). Σε μία μαθηματική θεωρία του, που δημοσίευσε το 1866, επεξεργάστηκε την έννοια της συχνότητας στο νόμο των πιθανοτήτων («Διάγραμμα Βεν»).

Το 1883 αποσχηματίστηκε, επειδή θεώρησε τη χριστιανική θρησκεία ασύμβατη με τα φιλοσοφικά του πιστεύω. Πέθανε στις 4 Απριλίου 1923, σε ηλικία 89 ετών.

Ο Τζον Βεν εκπροσωπεί, μαζί με τον Τζον Στιούαρτ Μιλ και τον Αλεξάντερ Μπέιν, την παράδοση του βρετανικού εμπειρισμού, που επέδρασε παράλληλα με τη νεώτερη γερμανική φιλοσοφία (Καντ, Χέγκελ), στην αρχική διαμόρφωση του πραγματισμού, εκπροσωπουμένου κυρίως από τον Γουίλιαμ Τζέιμς και τον Τζον Ντιούι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.