Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

Photo of the day 04152020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
15 Απριλίου, 2020
Iris Award
ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ 2020 ΜΕ… ΕΥΤΥΧΙΑ
15 Απριλίου, 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ

Holy Wednesday

Jesus Washing the Feet of the Apostles by Del Parson

Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός της Αλείψεως του Κυρίου υπό πόρνης γυναικός. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου και του Μυστικού Δείπνου.

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας Ότε οι ένδοξοι μαθηταί αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά κβ’ 1-39)

Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. Μυστικός Δείπνος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Δείτε το αφιέρωμα του καναλιού μας σε παραγωγή της Medea Pictures στο Πάσχα των Ελλήνων, μέσα από έργα της παγκόσμιας ζωγραφικής, βυζαντινής υμνογραφίας και ανάγνωσης σπάνιων κειμένων λαογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.