Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

ellie lambeti - 4
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
13 Απριλίου, 2020
Photo of the day 04142020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
14 Απριλίου, 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Holy Tuesday

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση, με την παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Στην υμνολογία κυριαρχεί το γεγονός της αλείψεως των ποδών του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα (πόρνη την αναφέρουν οι υμνωδοί) και το σκούπισμά τους με τα μαλλιά της, στο σπίτι ενός Φαρισαίου, όπου ήταν προσκεκλημένος (Λουκά ζ’ 36-50), ενώ ψάλλεται ένα από τα πλέον δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», γνωστότερο ως Τροπάριο της Κασσιανής, από το όνομα της υμνογράφου Κασσιανής (810-865), που το συνέθεσε.

Ευαγγέλιο (Κατά Ιωάννη ιβ’ 17-50)

Ο Ιησούς συνεχίζει να διδάσκει, ενώ οι Φαρισαίοι ψάχνουν τρόπους για να τον συλλάβουν. Κάποιοι Έλληνες ζητούν να τον δουν και αυτός τους λέγει: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστή ο υιός του ανθρώπου». Επίσης, ο Κύριος προλέγει τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Εκδηλώσεις

Στην πόλη της Κέρκυρας, στις 9μμ, στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον μουσική ποιητική βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Δείτε το αφιέρωμα του καναλιού μας σε παραγωγή της Medea Pictures στο Πάσχα των Ελλήνων, μέσα από έργα της παγκόσμιας ζωγραφικής, βυζαντινής υμνογραφίας και ανάγνωσης σπάνιων κειμένων λαογραφίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.