HANNAH HöCH (Χάνα Χοχ): ΓΕΝΝΗΜΈΝΗ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Yma Sumac - Ίμα Σουμάκ
YMA SUMAC: Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
1 Νοεμβρίου, 2019
TEFAF NEW YORK FALL
ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η TEFAF ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
2 Νοεμβρίου, 2019

HANNAH HöCH (Χάνα Χοχ): ΓΕΝΝΗΜΈΝΗ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Χάνα Χοχ Γερμανίδα εικαστικός

Γερμανίδα εικαστικός, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους του φωτομοντάζ και ήταν ενταγμένη στο καλλιτεχνικό κίνημα του Ντανταϊσμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΝΤΑΪΣΜΟΥ

Η Hannah Höch γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γόθα της Γερμανίας. Παρόλο που φοίτησε στο σχολείο, η οικιακή οικονομία αποτελούσε προτεραιότητα στο σπίτι της οικογένειας Höch. Το 1904 η Höch εγκατέλειψε το σχολείο Höhere Töchterschule στην Γκόθα για να φροντίσει την μικρότερη αδερφή της, Μαριάννα. Το 1912 ξεκίνησε μαθήματα στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου υπό την καθοδήγηση του σχεδιαστή Χάρολντ Μπέργκεν. Επέλεξε την κατεύθυνση γυάλινου σχεδιασμού και γραφικών τεχνών, αντί για τις καλές τέχνες, ώστε να ευχαριστήσει τον πατέρα της.

Χάνα Χοχ Γερμανίδα εικαστικός

The Daily Muse

Το 1914, κατά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Höch εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και επέστρεψε στο πατρικό της στην Γκόθα για να συνεργαστεί με τον Ερυθρό Σταυρό. Το 1915 επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και εισήχθη στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών στο Εθνικό Ινστιτούτο του Μουσείου Τεχνών και Χειροτεχνίας. Την ίδια χρονιά η Höch ξεκίνησε μια σχέση με τον Ραούλ Χάουσμαν, μέλος του κινήματος Νταντά στο Βερολίνο. Η σχέση της Höch με τους ντανταϊστές του Βερολίνου ξεκίνησε επαγγελματικά το 1917.

Χάνα Χοχ Γερμανίδα εικαστικός

Flora Vitalis

Μετά το τέλος των σπουδών της, εργάστηκε στο τμήμα χειροτεχνίας του εκδότη Ullstein Verlag σχεδιάζοντας φορέματα για την Die Dame και την Die Praktische Berlinerin (The Practical Berlinerin Woman). Η επιρροή από αυτή την πρώιμη εργασία και κατάρτιση φαίνεται στα μετέπειτα έργα της που περιέχουν αναφορές σε κλωστοϋφαντουργικά σχέδια. Από το 1926 έως το 1929 έζησε και εργάστηκε στην Ολλανδία.

Χάνα Χοχ Γερμανίδα εικαστικός

Untitled 1921

Η Höch άρχισε να γίνεται γνωστή στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919 – 1932) και διακρίθηκε στην τέχνη του φωτομοντάζ, που είναι η συναρμολόγηση σε μία εικόνα πολλών φωτογραφιών ή τμημάτων φωτογραφιών και εντάσσεται στην ευρύτερη τέχνη του κολάζ. Κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της τη «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.

Χάνα Χοχ Γερμανίδα εικαστικός

Dispute

Εκείνη την περίοδο Μετά τη διάλυση του δεσμού της με τον Χάουσμαν, συνήψε σχέση με την ολλανδή ποιήτρια Τιλ Μπρούγκμαν.

Η Höch έζησε τα χρόνια του Τρίτου Ράιχ στο Βερολίνο, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ.

Ζούσε σε μια απομακρυσμένη περιοχή στα περίχωρα του Βερολίνου, μέσα σε ένα μικρό σπίτι. Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία και πιανίστα Kurt Matthies το 1938 και τον χώρισε το 1944. Υπέφερε από την ναζιστική λογοκρισία της τέχνης και το έργο της θεωρήθηκε “εκφυλισμένη τέχνη”, γεγονός που την δυσκόλευε περισσότερο στο να προβάλλει το έργο της. Αν και η δουλειά της δεν ήταν γνωστή μετά τον πόλεμο, όπως ήταν πριν την άνοδο του Τρίτου Ράιχ, συνέχισε να ασχολείται με το φωτομοντάζ και να το εκθέτει διεθνώς μέχρι τον θάνατό της το 1978 στο Βερολίνο.

Το σπίτι και ο κήπος της είναι επισκέψιμα.

ΠΗΓΕΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Hannah Höch: Picture Book, Hannah Höch Biography, Art, and Analysis of Works

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *