Η ΠΟΛΚΑ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ

Lynn Anderson - 1
Η ΞΑΝΘΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΡΙ
30 Ιουλίου, 2020
Giannis Sparides
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ Ο ΣΠΑΡΙΔΗΣ…
30 Ιουλίου, 2020

Η ΠΟΛΚΑ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ

Figaro-Polka

Αποτελεί μα σύντομη μουσική σύνθεση του Γιόχαν Στράους στο ρυθμό της πόλκας, που φέρει τον αριθμό 320 στην εργογραφία του αυστριακού συνθέτη. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι «Figaro-Polka», op. 320.

Η ιστορία του έργου ξεκινά την άνοιξη του 1867, όταν ο Στράους βρέθηκε στο Παρίσι για σειρά συναυλιών, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Εμπορικής Έκθεσης. Στην αρχή, οι συναυλίες τού «βασιλιά του βαλς» δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία, γεγονός που προβλημάτισε τον συνθέτη, ο οποίος δεν ήταν συνηθισμένος σε αποτυχίες. Ως από μηχανής θεός βρέθηκε ένας θαυμαστής του, ο γάλλος μεγαλοδημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό» Ογκίστ Ντελονέ ντε Βιλμεσάν, ο οποίος έβαλε μπροστά τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της εφημερίδας. Με σειρά άρθρων ανέδειξε και πρόβαλε το έργο του Στράους και η κατάσταση άλλαξε άρδην.

Ο Στράους για να ευχαριστήσει τον Βιλμεσάν συνέθεσε την «Πόλκα του Φιγκαρό», η πρεμιέρα του οποίου δόθηκε στις 30 Ιουλίου 1867 στο Παρίσι. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 1868 ήταν η σειρά του βιενέζικου κοινού να ακούσει το έργο σε φιλανθρωπική συναυλία.

Η πόλκα είναι ένας εύθυμος και ζωηρός χορός σε ρυθμό 2/4, με καταγωγή από την Τσεχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *