ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΗΤΕΡΑ…

Photo of the day 09022020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
2 Σεπτεμβρίου, 2020
Slawomir Mrozek - 1
Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ… ΣΛΑΒΟΜΙΡ ΜΡΟΖΕΚ!
2 Σεπτεμβρίου, 2020

ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΗΤΕΡΑ…

Eleni Zafeiriou - 1

Η Ελένη Ζαφειρίου υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Eleni Zafeiriou - 2Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1936 πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Πριν από το ηλιοβασίλεμα». Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, σε δύο χρονικές περιόδους, από το 1936 έως το 1943 και από το 1955 έως το 1978.

Υποδύθηκε δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν οι: Βασίλισσα Μαργαρίτα (Ριχάρδος Γ’), Θεά Αθηνά (Ιφιγένεια), Άτοσσα (Πέρσες), Βασίλισσα Γερτρούδη (Άμλετ), Γινερίλη (Ληρ), Τροφός (Μήδεια), Αντιγόνη (Οιδίπους επί Κολωνώ), Τέκλησσα (Αίας), Σάρα (Θυσία του Αβραάμ), Ρονκάλαινα (Βασιλικός) κ.ά.

Ωστόσο, το ελληνικό κοινό γνώρισε την Ελένη Ζαφειρίου κυρίως ως μαυροφορεμένη μάνα σε πλείστες ελληνικές ταινίες («Το κορίτσι με τα μαύρα», «Πικρό Ψωμί», «Μικρή Πολιτεία», «Η λίμνη των πόθων» κ.ά.). Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε περισσότερες 20 ταινίες!

Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της «Καμπουρίτσας», που ερμήνευσε στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» τη δεκαετία του ’70.

Η Ελένη Ζαφειρίου απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.