ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΑΣ

Love is Art 003 - Ο Έρωτας είναι Τέχνη 001
ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΙΔΙΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ; | #001
6 Νοεμβρίου, 2019
Αλέκος Σακελάριος – Συγγραφέας και Σκηνοθέτης
Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΚΥΡ ΑΛΕΚΟΣ
7 Νοεμβρίου, 2019

ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΑΣ

Dolores Vargas - Ισπανίδα Ερμηνεύτρια

Γεννημένη στη Βαρκελώνη στις 16 Μαΐου του 1936 η Dolores Vargas κατάφερε να γίνει το αηδόνι της Καταλανίας και μετέπειτα ολόκληρης της Ισπανίας. 

Όταν ήταν νέα η Dolores Vargas (Maria Dolores Castellón Vargas, όπως είναι το πλήρες όνομά της),, με το ψευδώνυμο «La terremoto» («ο σεισμός»), ήθελε να  κατακτήσει την Μαδρίτη. Και τα κατάφερε μετατρέποντας το θέατρο Calderón ως καλλιτεχνικό της λίκνο. Με τον αδερφό της Enrique Castellón Vargas (The Prince Gypsy) τραγούδησε τα πρώτα της τραγούδια: Penas de la gorriona, Una moneda le di και Malaga bella.

Dolores Vargas - Ισπανίδα Ερμηνεύτρια

Συμμετείχε για χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή A la española, το οποίο σκηνοθέτησε ο Valerio Lazarov για το TVE το 1971. Ήταν ένα μουσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με καλεσμένους διάσημους καλλιτέχνες της Ισπανίας όπως τη Lola Flores, τη Rosa Morena, τον El Príncipe Gitano, τον Maruja Garrido ή τον Salvador Dalí, μεταξύ άλλων και όλοι τραγουδούσαν στο ρυθμό της ρούμπα, διάσημα ισπανικά ή ξένα τραγούδια.

Γι’ αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα της απονεμήθηκε στη Νέα Υόρκη το “Asociación de Cronistas de Espectáculos”.

Στη συνέχεια, έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως το Achilipú, το A tu vera (που αργότερα ερμηνεύτηκε και από την Lola Flores, αλλά είχε γραφτεί για την Dolores), το tío, tío, tío και τις επιτυχίες: La Moto, Porom Pompero, La Piragua, Macarrones y Se va a Covadonga. La Terremoto. Το La Terremoto θεωρείται ένας πολύ ευέλικτος τσιγγάνικος ρυθμός, που φλερτάρει με την λαϊκή rumba.

Η Dolores Vargas παντρεύτηκε τον κιθαρίστα Πέπε, και πολλά από τα τραγούδια της ήταν αφιερωμένα σε αυτόν, όπως το Apaga la bombilla, Pepe και Al matarile. Η Dolores Vargas και ο Pepe απέκτησαν μια κόρη και ζούσαν για αρκετά χρόνια στη Βαρκελώνη, την πατρίδα της, αλλά λόγω κάποιων περιστάσεων πήγε να ζήσει στη Βαλένθια, όπου ολοκλήρωσε και την καλλιτεχνική της καριέρα.

Η Vargas σταμάτησε από το τραγούδι όταν ο σύζυγός της πέθανε και  τραγουδούσε μόνο στην εκκλησία . Τα τελευταία της χρόνια τα έζησε στο Chirivella της Βαλένθια. Απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο της Βαλένθια στις 7 Αυγούστου το 2016 και τελευταία κατοικία της είναι το νεκροταφείο του της Chirivella, πλάι στο σύζυγό της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.