Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΛΙΖΙΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Diagoras Chronopoulos - 1
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
11 Μαρτίου, 2021
Theofilos Vandoros and Kostis Malkotsis
ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ
11 Μαρτίου, 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΛΙΖΙΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Daphne Caruana Galizia

Τον Οκτώβριο του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και blogger Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώνεται σε έκρηξη αυτοκινήτου.

Οι έρευνές της για διαφθορά και φοροδιαφυγή στη Μάλτα της κόστισαν τη ζωή και ο θάνατός της πυροδότησε εξελιξεις.O Μαλτέζος διευθυντής της εφημερίδας που δούλευε η Ντάφνι και συγγραφέας Χερμαν Γκρες, αποφάσισε να μεταφέρει την ιστορία σε έργο με τίτλο “They Blew Her Up”.

Το έργο παρουσιάζεται στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας. Ο Φρεντερίκ Πονσάρ από το πολιτιστικό τμήμα του euronews είχε καλεσμένο το δημιουργό.

Είναι ταυτόχρονα πραγματικό γεγονός και μέρος μυθοπλασίας. Έχτισα το έργο παίρνοντας συνέντευξης από εναν αριθμό ατόμων που συμμετείχαν στην ιστορία. Μίλησα με τον γιο της Μαθιου, ο οποίος είδε τη μητέρα του να τυλίγεται στις φλόγες και η μαρτυρία του ήταν σοκαριστική. Πήρα συνέντευξη από τον αστυνομικό ανακριτή και δικές μου δημοσιογραφικές πηγές. Σαφώς, ο εγκληματίας είναι προϊόν του συστήματος, του νεποτισμού, της διαφθοράς.

Η σκηνή βρίσκεται στο κέντρο του θεάτρου για μεγαλύτερη διαφάνεια. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συνθέσουν ένα καλειδοσκοπικό πορτρέτο της προσωπικότητας της Ντάφνι και αυτό που εκπροσώπουσε στην κοινωνία της Μάλτας. Η δίκη του βομβιστή έγινε τον Ιανουάριο, και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Ωστόσο είναι μόνο ένας εκτελεστής, οι πραγματικοί υπαίτιοι εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι .

Αυτό που συζητάμε εδώ είναι η ασχήμια μερικές φορές της Πολιτικής, του Εγκλήματος και οι δεσμοί με τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικό για τη μικρή μας χώρα τη Μάλτα, μπορείτε να το δείτε σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω λοιπόν ότι το θέατρο είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για την αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων. Και μερικές φορές –όσο κι αν μισώ να το πω– το θέατρο μπορεί να είναι ίσως πιο αποτελεσματικό από τη δημοσιογραφία.

Το έργο ανεβαίνει στα Αγγλικά για να έχει ευρύτερο ακροατήριο ενώ τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί μπορεί ωστόσο να to απολαύσει μέσω live streaming στον ιστότοπο του θεάτρου.

ΠΗΓΗ: EURONEWS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.