Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΑΙΞΠΗΡ | ΜΕΡΟΣ – Γ | ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ | #008

About Arts 017
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ | #17
13 Ιανουαρίου, 2020
Photo of the day 01142020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
14 Ιανουαρίου, 2020

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΑΙΞΠΗΡ | ΜΕΡΟΣ – Γ | ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ | #008

Collateral Monologs 008

Τρίτο και τελευταίο μέρος της περίπτωσης Σαίξπηρ παρουσιάζοντας δυο από τα πιο σημαντικά έργα του τα: Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Τρικυμία.

Η ιστορία που υφαίνει ο Σαίξπηρ με την “Τρικυμία υποτίθεται πως ξεκινά αρκετά χρόνια πριν τα συμβάντα που εμφανίζονται στο θεατή με τη δραματική πλοκή του έργου.

Ο Πρόσπερος, νόμιμος Δούκας του Μιλάνου, που ήταν αφοσιωμένος στις μυστικιστικές μελέτες του και είχε έτσι αμελήσει τη μέριμνα των συμφερόντων του, βρέθηκε έκπτωτος. Ο αδελφός του, Αντώνιος, με τη βοήθεια του βασιλιά της Νάπολης Αλόνζο σφετερίστηκε την περιουσία του και την εξουσία πάνω στο δουκάτο του Μιλάνου. Ο Πρόσπερος και η Μιράντα, η μικρή του κόρη, κατέληξαν σε ένα ερημονήσι.

Η θεατρική παρουσίαση των γεγονότων αρχίζει δώδεκα χρόνια αργότερα.

Ο Πρόσπερος βρίσκεται πάντα στο νησί, εξόριστος. Όλα αυτά τα χρόνια έχει μελετήσει ασταμάτητα τη τέχνη του αποκρυφισμού και έχει εξελιχθεί σε μεγάλο μάγο. Συνδιαλέγεται με αόρατες δυνάμεις και εξουσιάζει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, μαζί και τον Αριέλ, ένα αγαθό και ικανότατο πνεύμα.

Υπηρέτης του Πρόσπερου και της Μιράντας στο νησί είναι ο Κάλιμπαν, ένας «ιθαγενής» του νησιού που αντιστέκεται στο αφεντικό του με το δικό του χυδαίο τρόπο, αρνούμενος τον «εκπολιτισμό».

Αλλά ο τροχός της ζωής έχει γυρίσματα. Η μοίρα θα ευνοήσει τον Πρόσπερο και θα σύρει τους εχθρούς του μέχρι τα πόδια του. Εκείνοι που έκλεψαν το Δουκάτο του Μιλάνου και τον εξόρισαν θα τύχει να ταξιδέψουν στο πέλαγος, κοντά στο νησί. Ο Πρόσπερος τότε θα προκαλέσει με τα ξωτικά του μιά φοβερή Τρικυμία.

Το καράβι του Αλόνζο θα βουλιάξει και όλοι οι επιβάτες θα βρεθούν ναυαγοί, στο ίδιο νησί. Χαμένοι σε μικρές ομάδες και απογοητευμένοι, σε άθλια ψυχολογική κατάσταση επειδή πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι έχουν πνιγεί, θα γίνουν εύκολα έρμαια των παραισθήσεων που εξαπολύει κατεπάνω τους ο Πρόσπερος. Θα χάσουν ακόμα και τα λογικά τους, μέχρι που θα αντιληφθούν ότι τα βάσανά τους οφείλονται στον τρόπο που αδίκησαν από παλιά τον Πρόσπερο. Τότε θα μετανιώσουν και θα επιδιώξουν να τον αποκαταστήσουν επιστρέφοντάς του το Δουκάτο, αποζητώντας τη συγγνώμη του.

Ο Πρόσπερος δεν θα επιδιώξει την εκδίκηση. Θα αρκεστεί στο ότι η κόρη του βρίσκει την ευτυχία στον αρραβώνα της με τον Φερδινάνδο, γιο του Αλόνζο, και στο ότι ο ίδιος θα επιστρέψει στο Μιλάνο σαν Δούκας. Συγχωρεί όλους όσους τον είχαν αδικήσει και, πριν να φύγει από το νησί για να γυρίσει στο βασίλειό του, θα αποποιηθεί την «υψηλή του τέχνη». Θα απελευθερώσει τα πνεύματα που εξουσιάζει και θα εγκαταλείψει για πάντα τη μαγεία.

Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Romeo and Juliet) είναι τραγωδία που έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην αρχή της σταδιοδρομίας του, το 1595, για δύο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές, που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων του Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του και, μαζί με τον Άμλετ, είναι ένα από τα συχνότερα εκτελούμενα έργα του. Σήμερα, οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των νέων εραστών.

Το έργο ξεκινά στον δρόμο με έναν καυγά μεταξύ υποστηρικτών δύο οικογενειών με ορκισμένη έχθρα μεταξύ τους, των Καπουλέτων και Μοντέγων. Ο Εσκάλους, Πρίγκιπας της Βερόνας, αναγγέλλει τιμωρία με θάνατο αν συνεχιστεί αυτή η πολύχρονη βεντέτα. Αργότερα, ο Κόμης Πάρης ζητά το χέρι της κόρης του Καπουλέτου, της Ιουλιέτας, όμως ο Καπουλέτος του ζητά να περιμένει δύο χρόνια.

Ο Ρωμαίος είναι ερωτευμένος με ανεκπλήρωτο έρωτα με τη Ροζαλίνα, ανιψιά του Καπουλέτου. Εντωμεταξύ ο Καπουλέτος ενθουσιάζεται με την ιδέα να παντρέψει την Ιουλιέτα με τον Κόμη Πάρη και τον καλεί στην προγραμματισμένη εορταστική συνάθροιση των Καπουλέτων. Ο Ρωμαίος μαζί με τους φίλους του, Μπενβόλιο και Μερκούτιο, πηγαίνουν, λόγω του έρωτα του Ρωμαίου, απρόσκλητοι στη γιορτή προσδοκώντας να δουν τη Ροζαλίνα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής ο Ρωμαίος ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Ιουλιέτα. Χορεύοντας μαζί μαθαίνουν ότι οι οικογένειες τους είναι αντίπαλες και πως κυριαρχεί μια αδυσώπητη έχθρα ανάμεσά τους.

Αψηφώντας τον κίνδυνο, ο Ρωμαίος ψάχνει να βρει την Ιουλιέτα, την οποία δεν μπορεί να ξεχάσει. Γλιστρά στα κρυφά στον κήπο των Καπουλέτων και ακούει κάτω από το μπαλκόνι της την Ιουλιέτα να εξομολογείται πως τον αγαπά παρόλο το μίσος των οικογενειών τους. Τότε της φανερώνεται και αποφασίζουν να παντρευτούν. Την επομένη κιόλας μέρα ο Ρωμαίος συναντά τον φίλο του, ιερέα Λαυρέντιο, ο οποίος συμφωνεί να τους παντρέψει, καθώς πιστεύει ότι αυτός ο γάμος θα έφερνε ένα τέλος στην έχθρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες, και τους παντρεύει κρυφά.

Δείτε την ταινία Ρωμαίος και Ιουλιέτα παραγωγής 2013 σε σκηνοθεσία  Carlos Carlei.

Ο Τυβάλτος, ξάδερφος της Ιουλιέτας, ζητά σε μονομαχία τον Ρωμαίο επειδή εμφανίστηκε ακάλεστος στη γιορτή, μα εκείνος την απορρίπτει καθώς τον θεωρεί πλέον συγγενή του. Όμως ο Μερκούτιος, φίλος του Ρωμαίου, αποδέχεται την πρόκληση και σκοτώνεται από τον Τυβάλτο την ώρα που ο Ρωμαίος προσπαθεί να τους χωρίσει. Ο Ρωμαίος στη συνέχεια σκοτώνει τον Τυβάλτο. Ο Εσκάλους μαθαίνοντας το συμβάν εξορίζει τον Ρωμαίο.

Ο Καπουλέτος, χωρίς να γνωρίζει για τον κρυφό γάμο τον δύο νέων, αποφασίζει να παντρέψει την Ιουλιέτα με τον Πάρη. Η Ιουλιέτα αρνείται και ο Καπουλέτος απειλεί να την αποκηρύξει. Η Ιουλιέτα παρακαλεί την μητέρα της να καθυστερήσει τον γάμο, όμως εκείνη την απορρίπτει. Έτσι επισκέπτεται τον ιερέα Λαυρέντιο για βοήθεια κι εκείνος καταστρώνει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο συμβουλεύει την Ιουλιέτα να πάρει ένα δηλητήριο που θα την κάνει να φαίνεται νεκρή για 42 ώρες, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει ένα γράμμα στον Ρωμαίο να του εξηγεί το σχέδιο ώστε να έρθει να την πάρει όταν αυτή ξυπνήσει και ενώ όλοι θα τη νομίζουν νεκρή. Η Ιουλιέτα παίρνει το δηλητήριο τη νύχτα πριν τον γάμο με τον Πάρη. Νομίζοντάς την νεκρή, οι Καπουλέτοι την μεταφέρουν να κείται στην οικογενειακή κρύπτη.

Ο αγγελιοφόρος δεν φτάνει ποτέ όμως στον Ρωμαίο και ο Ρωμαίος μαθαίνει πως η Ιουλιέτα πέθανε από τον υπηρέτη του, τον Βαλταζάρ. Συντετριμμένος, ο Ρωμαίος αγοράζει δηλητήριο από ένα φαρμακείο και πηγαίνει στην κρύπτη των Καπουλέτων, όπου και συναντά τον Πάρη που έχει πάει να θρηνήσει την Ιουλιέτα κατ’ ιδίαν. Ο Πάρης πιστεύει πως ο Ρωμαίος πήγε εκεί για να βανδαλίσει και του επιτίθεται· στη μάχη όμως σκοτώνεται από τον Ρωμαίο. Ο Ρωμαίος στη συνέχεια πίνει το δηλητήριο, νομίζοντας την Ιουλιέτα νεκρή. Έπειτα η Ιουλιέτα ξυπνά και, βρίσκοντας τον Ρωμαίο νεκρό, αυτοκτονεί με το μαχαίρι του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.