ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ – ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: Γ’ ΜΕΡΟΣ #003

Ξηρά Τροφή, Αλάτι και Κρεμμύδια - Επεισόδιο 003
ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ | #003
22 Νοεμβρίου, 2019
Σχετικώς με τις Τέχνες - Επεισόδιο 7
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΡΑ | #007
25 Νοεμβρίου, 2019

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ – ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: Γ’ ΜΕΡΟΣ #003

Collateral Monologs-003

Ρωμαϊκό Θέατρο και Μεσαιωνικό θέατρο τα θέματα που απασχολούν την εκπομπή

Το Ρωμαϊκό θέατρο αποτελεί μια συνέχεια του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τραγωδίες και βασική ανάπτυξη στις κωμωδίες με τις διαφορές στις κατασκευές των θεατρικών χώρων.

Το μεσαιωνικό θέατρο:

Ο Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από την έντονη θρησκευτικότητά του. Το θεατρικό είδος που αναπτύσσεται είναι το είδος των “Μυστηρίων”. Τα στάδια που μεσολάβησαν για την ανάπτυξή του, διαμορφώνονται μέσα στο χώρο των ναών.

Αρχικά τα θέματά του ήταν παρμένα μόνο από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Αργότερα η ανάγκη για ψυχαγωγία στο μοναχικό βίο, οδήγησε διάφορους μοναχούς, με πρωτοπόρο τη θαρραλέα Ροσβίτα, να γράψουν μερικές πολύ μικρές κωμωδίες. Με την πάροδο του χρόνου το θεατρικό αυτό είδος ξεφεύγει περισσότερο από τον κλήρο. Γράφεται σε κατανοητή γλώσσα και ερμηνεύεται από ηθοποιούς και απλούς ανθρώπους. Τα θέματά του πλουτίζονται με κάποια κωμικά και ρεαλιστικά στοιχεία χωρίς όμως να απομακρύνονται από το θρησκευτικό πλαίσιο. Στη βυζαντινή περίοδο το θέατρο παραμένει στάσιμο.
Αγία Ροσβιτά

Βυζαντινά θεατρικά έργα δεν υπάρχουν εκτός από το θρησκευτικό δράμα Ο Χριστός Πάσχων, άγνωστου συγγραφέα. Οι ανάγκες του βυζαντινού λαού για θέαμα καλύπτονταν από τον Ιππόδρομο. Κατά το 16ο αιώνα ο κρητικός πολιτισμός, που διαμορφώνεται μέσα από συνεχείς εξεγέρσεις και επαναστάσεις, αναπτύσσει τα γράμματα και τις τέχνες. Οι λόγιοι της Κρήτης, επηρεασμένοι από την ιταλική και γενικότερα τη δυτική λογοτεχνία, δημιουργούν σπουδαία έργα στον τομέα του δράματος και της κωμωδίας. Τα αξιολογότερα έργα της θεατρικής παραγωγής είναι το βουκολικό δράμα “Ο Γύπαρις”, το μυστήριο “Η θυσία του Αβραάμ”, οι τραγωδίες “Ερωφίλη” και “Ζήνωνας” και οι κωμωδίες “Φορτουνάτος”, “Στάθης” και “Κατζούρμπος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.