ΤΟ ΑΙΘΕΡΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΚΛΑΡΑ ΡΑΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

Photo of the day 05112020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 11 ΜΑΪΟΥ 2020
11 Μαΐου, 2020
Fred Astaire - 2
Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
11 Μαΐου, 2020

ΤΟ ΑΙΘΕΡΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΚΛΑΡΑ ΡΑΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

clara rockmore - 3

Η Κλάρα Ράιζενμπεργκ ήταν Λιθουανή μουσικός, δεξιοτέχνης του αιθερόφωνου ή θέρεμιν (theremin), ενός ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου.

clara rockmore - 1Η Κλάρα Ράιζενμπεργκ, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 9 Μαρτίου 1911. Παιδί θαύμα στο βιολί, έγινε δεκτή σε ηλικία μόλις 5 ετών στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Μελέτησε βιολί με τον βιρτουόζο ούγγρο βιολονίστα και συνθέτη Λέοπολντ Άουερ, αλλά σοβαρά προβλήματα υγείας με τα οστά της την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το αγαπημένο της όργανο. Το 1921 μετανάστευσε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ανακάλυψε ένα νέο όργανο, το αιθερόφωνο, του οποίου έγινε πιο γνωστή εκτελέστρια.

Το αιθερόφωνο ή θέρεμιν ή τερεμίν ή τερεμινβόξ, είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο, που εφηύρε το 1920 ο ρώσος φυσικός και μουσικός Λεβ Τέρμεν (1896-1993) ή Λίον Θέρεμιν, όπως είναι περισσότερο γνωστός με το αγγλοποιημένο όνομά του. Αποτελείται από ένα κουτί με ραδιοφωνικούς σωλήνες, οι οποίοι παράγουν δύο υπερήχους, από τους οποίους παράγεται μία χαμηλότερη ακουόμενη συχνότητα, που είναι ίση με τον λόγο των δονήσεών τους. Το τονικό ύψος ελέγχεται με την προσέγγιση ή την απομάκρυνση του χεριού του μουσικού ή ενός ραβδιού από μία κεραία που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οργάνου. Το θέρεμιν είναι ίσως το μοναδικό όργανο, με το οποίο δεν έρχεται σε επαφή ο εκτελεστής του.

clara rockmore - 2

Η Ράιζενμπεργκ έδωσε την πρώτη συναυλία το 1934 και από τότε έκανε σπουδαία συναυλιακή καριέρα. Έπρεπε, όμως, να περιμένει έως το 1978 για να ηχογραφήσει τον πρώτο της δίσκο «The Art of the Theremin», με τη συνδρομή του Μπομπ Μουγκ, ο οποίος δημιούργησε το συνθεσάιζερ, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το θέρεμιν. Αν και δέχτηκε αρκετές προτάσεις γάμου από τον Θέρεμιν, προτίμησε να παντρευτεί τον δικηγόρο Ρόμπερτ Ρόκμορ και να γίνει γνωστή με το όνομά του.

Η Κλάρα Ρόκμορ απεβίωσε στη Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 87 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.