ΤΣΑΡΛΙ ΚΟΟΥΛ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΙΕΝΑΝΜΕΝ

Freddie Mercury - 1
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΑΝ ΦΡΕΝΤΙ
5 Σεπτεμβρίου, 2020
09072020
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
7 Σεπτεμβρίου, 2020

ΤΣΑΡΛΙ ΚΟΟΥΛ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΙΕΝΑΝΜΕΝ

charlie cole - 1

Ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Τσάρλι Κόουλ (Charlie Cole) είναι ο δημιουργός μιας από τις εμβληματικότερες και διασημότερες φωτογραφίες του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για την φωτογραφία που απεικονίζει έναν άγνωστο διαδηλωτή να σταματάει μια φάλαγγα κινεζικών αρμάτων μάχης στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989.

charlie cole - 2

Ο Τσάρλι Κόουλ γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1955 στην πόλη Μπόναμ του Τέξας και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως φωτορεπόρτερ στην Ανατολική Ασία. Δούλεψε για περιοδικά και εφημερίδες, όπως το Newsweek, το Time και οι The New York Times.

Το 1989 τιμήθηκε με το περιώνυμο βραβείο World Press Photo of the Year για τη φωτογραφία του «Tank Man», όπως έγινε γνωστός ο ανώνυμος άνδρας που στις 5 Ιουνίου 1989 προσπάθησε να σταματήσει συμβολικά την πορεία μιας φάλαγγας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης.

Ο Κόουλ είχε τραβήξει αυτή τη φωτογραφία στο τέλος της καταστολής από τον κινεζικό στρατό των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που διεξάγονταν επί επτά εβδομάδες με κέντρο την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Η καταστολή αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Η φωτογραφία του «Tank Man», παραμένει σχεδόν άγνωστη στην Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας. Η σκηνή φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε και από άλλους δημοσιογράφους. Μια άλλη εικόνα της σκηνής, που τράβηξε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press Τζεφ Γουάιντνερ από τον εξώστη ενός ξενοδοχείου, είχε προταθεί για βραβείο Πούλιτζερ.

Ο Τσάρλι Κόουλ πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια. Τον θάνατό του ανακοίνωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *