Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΕΧΝΗ

Golfo
ΓΚΟΛΦΩ “ΛΕΩ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩ” ΒΟΥΚΟΛΙΚΟΝ ΔΡΑΜΑ Η 1η ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
23 Ιανουαρίου, 2020
Dry Food, Salt and Onions 009
ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ | #009
24 Ιανουαρίου, 2020

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΕΧΝΗ

Goufas - 1

Ο Βαγγέλης Γκούφας γεννημένος την 2α Ιανουαρίου 1925 ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής.

Goufas - 2Σπούδασε νομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Ομοίως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση καθώς και με τη διαφημιστική εταιρία «Γνώμη».

Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια («Λίζα και η άλλη» του Ντίνου Δημόπουλου, «Μπορντέλο» και «Vortex» του Νίκου Κούνδουρου, «Ο κλοιός» του Κώστα Κουτσομύτη κ.ά.), ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές λογοτεχνικών έργων για την τηλεόραση («Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Προβα Νυφικού», «Το Μινόρε της Αυγής» κ.ά.) και στίχους τραγουδιών, τα οποία μελοποίησαν συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Αργύρης Κουνάδης, ο Μάνος Λοΐζος και ο Μίμης Πλέσσας. Τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Ξημερώνει» (Το σύννεφο έφερε βροχή) και «Όρτσα τα πανιά».

Στο ραδιόφωνο έγραψε ιστορία τη δεκαετία του ‘60 με την καθημερινή σειρά «Πικρή, μικρή μου αγάπη», που παιζόταν καθημερινά επί έξι χρόνια από το ΕΙΡ (νυν ΕΡΤ). Ήταν μία ιστορία αγάπης με πολλά εμπόδια και ανατροπές, με πρωταγωνιστές τον Αλέξη και τη Βάνα, τους οποίους υποδύονταν ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου.

Ανάμεσα στα θεατρικά έργα που έγραψε ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», «Μια πόρτα δραχμές 500» και «Το έμπα και έβγα του κόσμου». Δημοσίευσε, επίσης, πολλές ποιητικές συλλογές.

Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν ο ιδρυτής του θεατρικού σχηματισμού «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε ιδιαίτερα για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά. Ομιλούσε επίσης γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθήνας.

Απεβίωσε την 1η Νοεμβρίου 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.