Η “LUCRECE” ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ €4.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Movie Magic - 003 Dsytopian Films
MOVIE MAGIC και DYSTOPIAN FILMS
20 Νοεμβρίου, 2019
Pantheum - Rome
ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ
20 Νοεμβρίου, 2019

Η “LUCRECE” ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ €4.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Artemisia Gentileschi - Lucrece

Ο πίνακας της ζωγράφου Artemisia Gentileschi της Μπαρόκ περιόδου με τίτλο “Lucrece” πουλήθηκε για €4.8 εκατομμύρια.

Με τιμή εκκίνησης τα €800.000.

Η Artemisia Gentileschi ήταν Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της και για πολλούς ιστορικούς τέχνης , ως η πρώτη φεμινίστρια.

Κόρη του ζωγράφου Οράτσιο Τζεντιλέσκι, μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα της στη Ρώμη και το 1610 παρήγαγε το πρώτο της έργο η “Η Σωσσάννα και οι γέροντες”.

Το 1611 ο συνεργάτης του πατέρα της ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσσι βίασε την Artemisia και εν συνεχεία της υποσχέθηκε γάμο, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση των ερωτικών τους σχέσεων. Η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε και, εννέα μήνες μετά τον βιασμό, ο Οράτσιο Τζεντιλέσκι κίνησε δίωξη κατά του Τάσσι ο οποίος, ύστερα από επτάμηνη δίκη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους.

Το έργο της:

Η Artemisia παντρεύτηκε τον ζωγράφο Πιεραντόνιο Στιαττέζι, εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία και είχε εξαιρετική σταδιοδρομία.

Έγινε αυλική ζωγράφος, ευνοούμενη των Μεδίκων και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Accademia delle Arti del Disegno (Ακαδημίας των Τεχνών της Σχεδίασης). Δυστυχώς δημιούργησε πολλά χρέη με αποτέλεσμα ο γάμος της να διαλυθεί και το 1621 να επιστρέψει στην Ρώμη.

Το 1630 εγκαταστάθηκε στη Νάπολι, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της, εκτός από την περίοδο της παραμονής της στην Αγγλία, όταν συνεργάστηκε και πάλι με τον πατέρα της ο οποίος είχε γίνει αυλικός ζωγράφος του Καρόλου Α΄ το 1638. Ο Οράτσιο πέθανε το 1639 και η Artemisia επέστρεψε ξανά στη Νάπολη.

Όλα σχεδόν τα έργα της Artemisia, έχουν γυναίκες πρωταγωνίστριες -με προτίμηση στις βιβλικές μορφές, οι οποίες διακρίνονται απο το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την ισχυρή προσωπικότητα και όχι οι γυναικείες ιδιότητες της ευαισθησίας και της αδυναμίας. Ειδικά το έργο της “Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη” είναι ένας πίνακας αιματηρής αγωνίας και φρίκης. Τον ζωγράφισε σε πολλές παραλλαγές αλλά αυτή του Ουφίτσι είναι η εντυπωσιακότερη. Είναι πολύ πιθανό να εμπνεύστηκε από τον κατ’ εξακολούθηση βιασμού της.

Artemisia Gentileschi - Giuditta decapita Oloferne

Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη, 1614-1620, Φλωρεντία, Ουφίτσι

Μυθιστορηματική βιογραφία της Artemisia έγραψε η Rauda Jamis με τίτλο: Artemisia ou La Renommèe (Αρτεμίζια ή Η ξακουστή, 1990) – ελλ. μετάφραση Μαρία Παγουλάτου (“ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ”), ενώ ως ζωγράφος η Artemisia αναφέρεται και στο έργο της Τζούντι Σικάγο “Το Δείπνο”.

Η δημοπρασία:

Ο πίνακας με τίτλο “Lucrece” της Artemisia Gentileschi ανήκε σε προσωπική συλλογή μιας οικογένειας της Λυών. Πουλήθηκε για €4.8 εκατομμύρια στο Παρίσι σε δημοπρασία που διενήργησε ο οίκος Artcurial. Ο πίνακας απεικονίζει μια απελπισμένη γυναικα, γοητευτική, με άριστες καμπύλες, έτοιμη να αυτοκτονήσει.

Artemisia Gentileschi - Lucrece

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.