ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ: θεατρίνα με συνέπεια και ήθος!

Sandro Botticelli - La nascita di Venere
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
12 Νοεμβρίου, 2019
Δημήτρης Ψαθάς - Dimitris Psathas
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ… ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ
12 Νοεμβρίου, 2019

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ: θεατρίνα με συνέπεια και ήθος!

Αντιγόνη Βαλάκου Ηθοποιός - Antigoni Valakou

Διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός, η οποία υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι, σε μια καλλιτεχνική πορεία που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. 

Γεννημένη στην Καβάλα το 1930, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών. Το πάθος της για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, φοίτησε παράλληλα και στη Δραματική Σχολή “Θεατρικό Σπουδαστήριο” του Βασίλη Ρώτα. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε στη σκηνή με το θίασο του “Ρεαλιστικού Θεάτρου” με τον Αιμίλιο Βεάκη στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου -Αρώνη – Χατζίσκου (1951 – 1952) όπου και διακρίθηκε ως “ενζενί”.

Αντιγόνη Βαλάκου Ηθοποιός - Antigoni Valakou

Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους.Από το φθινόπωρο του 1956 υπήρξε πρωταγωνίστρια στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως “‘Αννα Φρανκ” στο ομώνυμο έργο.Συνεργάστηκε ακόμη με το Κ.Θ.Β.Ε., τον ΘΟΚ και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους.

Το 1958 συγκρότησε δικό της θίασο.

Αντιγόνη Βαλάκου Ηθοποιός - Antigoni ValakouΈπαιξε σε περισσότερο από 120 έργα και έδωσε αξέχαστες ερμηνείες ως Μαρία Στούαρτ, Ιουλιέττα, Έντα Γκάμπλερ, Κυρά της Θάλασσας, Νόρα, Μπερνάντα ‘Αλμπα, Βεατρίκη, Αρετούσα κ.ά. Στην ωριμότητα του ταλέντου της προτείνει έναν προσωπικό τρόπο ερμηνείας σε τραγικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Κασσάνδρα, Αγαύη, Ιφιγένεια, Μήδεια του Σενέκα) και ανανέωσε το παραδοσιακό ύφος. Ανάμεσα σε τόσους σπουδαίους ρόλους και ερμηνείες της συγκαταλέγονται κι αυτές της Οφήλιας στον «Άμλετ» του Σέξπιρ (1955) με τον θίασο του Εθνικού Κήπου, της «Άννα Φρανκ» με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη, που έγραψε ιστορία και της χάρισε το 1957 το θεατρικό έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», της «Ηλέκτρας» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου που ανέβηκε το 1972 και έκλεψε τις εντυπώσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πιο πρόσφατες της «Ρόουζ» στο ομώνυμο έργο του Μάρτιν Σέρμαν (2000) και της θρυλικής «Μαντάμ Φλο» στην ομώνυμη κωμωδία του Στίβεν Τίμπερλέι (2011), που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της.

Υπήρξε καθηγήτρια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου δίδαξε υποκριτική από το 1982-2007.

Από το 1953 έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας» του Ντίνου Δημόπουλου, «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, «Το Αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Χαμένα Όνειρα» του Αλέκου Σακελλάριου κ.ά. Παράλληλα εργάστηκε στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, συνήθως σε μεταφορές θεατρικών έργων.

Αντιγόνη Βαλάκου Ηθοποιός - Antigoni Valakou

Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει εξήντα χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου μας είπε οριστικό αντίο στις 11 Νοεμβρίου του 2013.

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.