ΜΙΝΙ ΚΑΙ ΜΠΟΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΌΣ ANDRE COURREGES

Napoleon Lapathiotis
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ “ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ” ΝΕΟΡΟΜΑΝΤΙΣΤΗΣ
7 Ιανουαρίου, 2020
About Arts 016
ΕΞΩΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – Β’ ΜΕΡΟΣ | #16
7 Ιανουαρίου, 2020

ΜΙΝΙ ΚΑΙ ΜΠΟΤΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΌΣ ANDRE COURREGES

andre courreges

Ο Γάλλος μόδιστρος Αντρέ Κουρέζ (André Courrèges), ήταν ένα από τα σύμβολα της ενδυματολογικής «επανάστασης» της δεκαετίας του ’60.

Ο Αντρέ Κουρέζ γεννήθηκε το 1923 στο Πο και έγινε γνωστός για τα φουτουριστικά σχέδιά του, ιδίως μετά την κολεξιόν της «Διαστημικής εποχής» που παρουσίασε το 1964. Είχε επηρεαστεί από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τον μοντερνισμό και τον φουτουρισμό. Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από τα νεανικά του χρόνια, το 1948 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε αρχικά στον οίκο μόδας της Ζαν Λαφορί και στη συνέχεια κοντά στον Ισπανό μετρ Κριστόβαλ Βαλενθιάγα, έναν από τους πρωτεργάτες της παρισινής υψηλής ραπτικής. Μαζί με την Μαίρη Κουάντ, ήταν ένας από τους διεκδικητές της «πατρότητας» του μίνι.

 

 

Το 1961 ίδρυσε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής κι έγινε γρήγορα γνωστός για τα φουτουριστικά σχέδιά του, ιδίως μετά την κολεξιόν της «Διαστημικής Εποχής» που παρουσίασε το 1964. Είχε επηρεαστεί από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τον μοντερνισμό και τον φουτουρισμό. Το αγαπημένο του χρώμα ήταν το λευκό, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως υλικό των δημιουργιών του το πλαστικό, το μέταλλο και το βινύλιο. Έφερε στη μόδα τη γυναικεία μπότα, ως «σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και δύναμης». Βοήθησε σ’ αυτό και η Νάνσι Σινάτρα με τη μεγάλη της επιτυχία «These Boots Are Made for Walkin’» (1966). Το 1983 συνεργάστηκε με τη Χόντα και παρουσίασε τη δική του εκδοχή του δημοφιλούς σκούτερ TACT.

andre courreges - 5

Ο Γάλλος μόδιστρος είχε διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά του από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν προβλήθηκε από τη νόσο του Πάρκινσον. Τον οίκο μόδας «Courrèges» διηύθυνε έκτοτε η σύζυγός του και η κόρη του έως το 2011, οπότε πουλήθηκε σε δυο Γάλλους διαφημιστές, τον Ζακ Μπενζέρ και τον Φρεντερίκ Τορλολέν. Απεβίωσε στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 92 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.