Δημήτρης Ψαθάς - Dimitris Psathas
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ… ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ
12 Νοεμβρίου, 2019
Movie Magic 002-Stanley Κubrick
Το MOVIE MAGIC παρουσιάζει τον STANLEY KUBRICK
14 Νοεμβρίου, 2019

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ | #004

Σχετικώς με τις Τέχνες - Επεισόδιο 4

Αν νομίζεις πως είσαι ο μόνος που ζωγραφίζεις, φωτογραφίζεις, πλαστικοποιείς και χτίζεις πλανάσαι πλάνη οικτρά!
Σε αυτό το επεισόδιο μαθαίνεις για την προϊστορία της τέχνης από συνανθρώπους μας που έζησαν και το έκαναν πράξη πρόσφατα…
Το 38.000 π.Χ.

Η τέχνη ακολουθεί την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου. Η ιστορική πορεία του ανθρώπου αρχίζει πριν από περίπου ενάμιση με ένα εκατομμύριο χρόνια και επειδή η σαφής χρονολογική τοποθέτηση δεν είναι εφικτή, λόγω έλλειψης γραπτών πηγών και σταθερής χρονολογικής βάσης, η περίοδος αυτή ονομάζεται προϊστορία και η τέχνη που αναπτύχθηκε τότε προϊστορική.

H προϊστορική τέχνη έχει ως επίκεντρο την υπηρεσία της ζωής και ως τέτοια πρέπει να την δεχτούμε διότι είναι γεμάτη με τη φρεσκάδα και τη δύναμη που έχει η ίδια η ζωή. Tο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί θα μας καθοδηγήσει σε μια γενική εικόνα της καλλιτεχνικής ανάπτυξης των προϊστορικών χρόνων.

Σε γενικές γραμμές η περιοδολόγηση της τέχνης για την Προϊστορία ακολουθεί τον εξής γενικά αποδεκτό κανόνα:

30.000 – 10.000 Π.Κ.Ε.: Παλαιολιθική περίοδος. (Βραχογραφίες, ζωγραφική των σπηλαίων και ειδώλια).
10.000 – 8000 Π.Κ.Ε.: Μεσολιθική περίοδος. (Κυνηγετική και καλλιεργητική θεματική. Χρήση ζωικού λίπους και γαιωδών υλικών).
8000 – 3000 Π.Κ.Ε.: Νεολιθική περίοδος. Απλά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα και κτίσματα. Εισαγωγή του κεραμεικού διάκοσμου.

Tα πρώτα δείγματα τέχνης εμφανίζονται την Παλαιολιθική περίοδο σε αντικείμενα που κατασκευάζει ο άνθρωπος και έχουν τόσο πρακτική όσο και διακοσμητική χρήση. Αυτά είναι εργαλεία από πέτρες, οστά και ξύλο τα οποία φέρουν κάποια διακόσμηση. Εντυπωσιακά είναι επίσης και τα πρώτα αγαλματίδια (ειδώλια) που βρέθηκαν, που απεικονίζουν γυναικείες και ανδρικές μορφές, ζώα και τέρατα μορφοποιημένα σε λίθο, οστό, ελεφαντόδοντο, ελαφοκέρατο και πηλό.

Η βραχογραφία ή σπηλαιογραφία ήταν η πρώτη προϊστορική ζωγραφική και απεικονίζει ζώα σε διάφορες παραστάσεις. Αυτές οι απεικονίσεις είναι συμβολικές και εκφράζουν τις αντιλήψεις για το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, καθώς και την αγωνία της επιβίωσης. Χρησιμοποιούνται χρώματα διαφόρων αποχρώσεων, όπου συχνά κυριαρχεί το κόκκινο.

Ως παλαιότερες έως σήμερα γνωστές βραχογραφίες αναφέρονται αυτές στα Σπήλαια Σουβέ της Γαλλίας (ηλικίας 32.500 ετών), όπου μέσα σε αυτά διασώθηκε μια μεγάλη προϊστορική πινακοθήκη που εκτός τα συνήθη θέματα της πανίδας δείχνει παράξενες απεικονίσεις, εικόνες πτηνανθρώπων κ.α.

H ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική και η κεραμεική ήταν οι τέχνες που αναπτύχθηκαν και στις τρεις προϊστορικές περιόδους σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.