Σχετικώς με τις Τέχνες - Επεισόδιο 1
7 ή 9 ΤΕΧΝΕΣ; | #001
4 Νοεμβρίου, 2019
Vivien Leigh Actress
Η ΠΙΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ HOLYWOOD
6 Νοεμβρίου, 2019

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ | #002

Σχετικώς με τις Τέχνες - Επεισόδιο 2

Γιατί οι τέχνες καθορίζονται από την ύπαρξη καλλιτεχνικών ρευμάτων; Τι αντιπροσωπεύουν;

Μείνε εδώ για να μάθετε τα 7 σημεία που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίζεις ότι βλέπεις και ακούς σε ποιο καλλιτεχνικό ρεύμα ανήκει.

Αυτό το επεισόδιο προσπαθεί να προσεγγίσει τις απαντήσεις.

Η ιστορία των τεχνών καθορίζεται από την ύπαρξη καλλιτεχνικών ρευμάτων που αντιπροσωπεύουν τις τάσεις κάθε εποχής αλληλοεπιδρώντας σε όλες τις τέχνες. Από την εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκαν ρεύματα-σταθμοί, ειδικότερα στη μοντέρνα τέχνη, τα οποία χάραξαν την πορεία προς την αφαίρεση και οδήγησαν τους σύγχρονους καλλιτέχνες προς μια νέα καλλιτεχνική έκφραση.

Την Αναγέννηση ως καλλιτεχνικό ρεύμα για παράδειγμα, την ακολουθούν ο μανιερισμός και ο κλασικισμός.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο 18ος αιώνας στον οποίο διαμορφώνεται ο νεοκλασικισμός. Για παράδειγμα στο 19ο αιώνα κυριαρχούν ο ρομαντισμός, ο νατουραλισμός, ο εκλεκτισμός, ενώ προς το τέλος του αρχίζουν να αναπτύσσονται πιο ανατρεπτικά καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως ο ρεαλισμός, ο συμβολισμός και ο ιμπρεσιονισμός, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδο του 20ού αιώνα.

Στις μέρες μας όλοι αυτοί οι όροι που χαρακτηρίζουν τα καλλιτεχνικά ρεύματα, που για τους περισσότερους είναι άγνωστες λέξεις, χρησιμοποιούνται και ως επιθετικοί προσδιορισμοί για να χαρακτηρίσουν το ύφος ενός έργου. Όπως λέμε αυτό είναι σουρεαλιστικό, εξπρεσιονιστικό, ρεαλιστικό, ροκ, ποπ new wave κ.λ.π.

Να τονίσουμε εδώ πως: Το “ρεύμα” ή το “κίνημα” είναι συγκεκριμένο κι έχει συνήθως περιορισμένη χρονική διάρκεια, ίσως και λίγα μέλη, εκ των οποίων έναν καλλιτέχνη ιδρυτή, καθοδηγητή ή ένα θεωρητικό της τέχνης, και ορίζεται από ένα σύνολο καλλιτεχνών που συμφωνούν σε ένα καθορισμένο τρόπο έκφρασης ή σε μια κοινή ιδεολογία.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία σε μια από σειρά εκπομπών, για κάθε έργο να ερμηνεύουμε και το καλλιτεχνικό ρεύμα που ανήκει.

Και ποίον περικαλλών το ηθικόν δίδαγμα όλων αυτών;

Το ηθικόν δίδαγμα είναι πως όλα αυτά είναι θεωρίες των θεωρητικών για να καλουπώσουν την τέχνη. Όλα αυτά που είπαμε, εφευρίσκονται συνήθως από τους κριτικούς της τέχνης και συχνά δεν υιοθετούνται άμεσα από τους καλλιτέχνες.

Τα 7 σημεία που σας βοηθούν τι ακούν τα αυτιά σας και τι βλέπουν τα μάτια σας είναι τα εξής:

Σημείο 1ο! Η θεματολογία του έργου. Σημείο 2ο! Το φως. Ειδικότερα στο κινηματογράφο και στην ζωγραφική. Σημείο 3ο: Τα χρώματα. Σημείο 4ο: Το σχήμα αυτών που βλέπουμε, Σημείο 5ο: Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Σημείο 6: Η οργανολογία και ο ήχος, ειδικότερα στην μουσική και στον κινηματογράφο και τέλος: Σημείο 7ο η δική σου άποψη, διότι γι’ αυτό υπάρχει η τέχνη. Κάτω στην περιγραφή του επεισοδίου, θα βρεις ένα σύνδεσμο που σε ενημερώνει περιληπτικά για όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα για να πάρεις μια πρώτη ιδέα και πως μπορείς να αναγνωρίσεις ένα αντίστοιχο έργο.

Δείτε εδώ περί ΚΑΛΛΙΤΕΝΙΚΏΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ

Μην ξεχνάτε… Η τέχνη είναι ομορφιά, η τέχνη δεν είναι ενιαία, δεν είναι κακό ότι βλέπουμε και ακούμε στην τέχνη να μη το καταλαβαίνουμε και… Η τέχνη δεν έχει όρια είναι ελεύθερη, είναι για όλους και όλοι μπορούν να την κάνουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.